×

SISTEMA IMMUNE

El nostre sistema immunològic es veu afectat per molts factors al nostre dia a dia. L'estrès n'és un, ja que quan els nivells de cortisol s'eleven deriven en efectes inflamatoris i deixen el sistema immune debilitats. Per tant, es redueix la producció de limfòcits, les defenses baixen i l'organisme pot ser més susceptible a patir infeccions.

Tot i que vivim exposats a innombrables virus, bacteris, fongs i paràsits, el nostre organisme compta amb la millor defensa natural davant d'ells: el sistema immune. Sense ell, per exemple, qualsevol infecció ens podria matar. Per això, és molt important la prevenció, ja que és el mecanisme de defensa que tenim.

Que afecta el nostre sistema immunològic

En diferents etapes de la nostra vida podem ser més vulnerables, especialment a la lactant ja que a resposta immunitària és més feble, perquè el sistema immunitari encara no està madur. Quan envellim també hi ha una disminució de resposta immune, per tant solen haver-hi infeccions freqüents i prolongades.

Una manca de son fa l'organisme més vulnerable. El somni modula la resposta immunitària i contribueix que el cos es regeneri després de les lesions. Per tant, si vols reforçar el sistema immunològic de manera natural, el primer pas és desenvolupar una rutina de son adequada que et permeti dormir entre 7 o 8 hores a la nit.

És cert que l'exercici d'intensitat moderada estimula la immunitat cel·lular, un entrenament perllongat o d'alta intensitat, sense el descans adequat, pot tenir l'efecte contrari i augmentar la propensió a contraure infeccions. Per tant, l'ideal és trobar la rutina adequada a l'hora de fer exercici i fer-la diverses vegades a la setmana.

L'estrès crònic, aquell que es manté al llarg del temps i genera ansietat, pot interferir en la capacitat dels glòbuls blancs per combatre les infeccions, de manera que seràs més propens a contraure infeccions diferents.

Reforça les defenses de manera natural

L'alimentació és la base del funcionament correcte del nostre sistema immune. La nostra dieta ha de ser molt rica en vitamines i minerals com la vitamina C i el Zinc, ja que contribueixen a la defensa de l'organisme en protegir-lo de l'estrès oxidatiu generat per eliminar els agents estranys.

Els probiòtics tenen un paper important en el sistema immune. Sabies que aproximadament el 60% de les cèl·lules immunitàries es concentren a l'intestí? Els bacteris que constitueixen la flora intestinal formen part d'aquest mecanisme de defensa i es beneficien dels probiòtics. A nivell defensiu, tant els bacteris de la microbiota com els probiòtics poden interaccionar amb les tres línies protectores de què disposa l'organisme a nivell intestinal: la primera línia o microbiològica, la segona línia o de barrera, i la tercera línia o immunitària.

No oblidis que prevenir és la millor medicina!!!