×

SALUT CARDIOVASCULAR

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i una de les principals causes de greus problemes de salut. Constitueixen un ampli grup de patologies que afecten el cor i els vasos sanguinis. Aquest tipus de malalties es presenten moltes vegades sense dolor i sense símptomes evidents. Per això, sovint no són tractades pels metges especialistes. Moltes d’aquestes, es poden prevenir adoptant hàbits alimentaris saludables i evitant el sedentarisme.

Quines són les malalties cardiovasculars més freqüents?

 • Insuficiència cardíaca. ...
 • Hipertensió arterial o tensió arterial alta. ...
 • Excés de colesterol. ...
 • Infart de miocardi. ...
 • Angina de pit. ...
 • Trastorns del ritme cardíac.

Alguns dels signes i símptomes poden incloure els següents:

 • Dolor al pit, opressió del pit, pressió al pit i molèstia al pit (angina de pit)
 • Manca d'aire
 • Dolor, entumiment, debilitat i sensació de fred a les cames o els braços si els vasos sanguinis en aquestes parts del cos s'estrenyen
 • Dolor al coll, la mandíbula, la gola, l'àrea superior de l'abdomen o l'esquena
 • Desmai (síncope) o gairebé desmai

Que evitar i millorar per a una bona salut del nostre cor

Tabac: Tant el tabac com l'alcohol són mals hàbits que repercuteixen de manera negativa en la nostra salut cardiovascular. De fet, la Societat Espanyola del Cor (SEC) adverteix que les persones fumadores tripliquen el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars. Consulta amb un profesional sanitari, com se't pot ajudar a abandonar aquest hàbit tan nociu.

Estrès: L'estrès és un dels problemes més comuns a la nostra societat i suposa un factor de risc a controlar per prevenir problemes cardiovasculars. L'exercici, pràcticament de qualsevol manera, pot ajudar a alleujar l'estrès. Realitzar exercici moderat, evitant així el sedentarisme, és un hàbit de vida cardiosaludable, capaç d'evitar el desenvolupament de patologies cardiovasculars.                                                                     

Dieta sana i equilibrada: una dieta equilibrada és fonamental per a la salut del cor i del sistema vascular. Cal consumir abundants fruites i verdures, cereals (sobretot integrals), peixos i llegums, així com carmes magres. També cal evitar la sal i els sucres refinats, així com tots els productes de fabricació industrial (bolleria...)

Omega 3: Complementar la nostra dieta amb un suplement de Omega 3 redueix els triglicèrids, un tipus de greix a la sang. També redueix el risc de desenvolupar batecs cardíacs irregulars (arítmies). Disminueixen l'acumulació de placa,una substància que comprèn greix, colesterol i calci, que endureix i bloqueja les artèries.

Mantenir un pes adequat: L'obesitat i el sobrepès són factors de risc per a malalties cardiovasculars. La pèrdua de pes de manera equilibrada i controlada mitjançant una dieta saludable i la pràctica dexercici físic és beneficiosa per a pacients amb obesitat o sobrepès.