×

PROTECCIÓ SOLAR

L'estiu ja és aquí, les nostres vacances i escapades de cap de setmana arriben amb moltes ganes! El sol és font de vida i salut, però cal recordar que els raigs ultraviolats (UV) del sol poden ser nocius. Els raigs (UVA) provoquen envelliment prematur i càncer de pell mentre que els (UVB) són els que ens causen les cremades solars, per això a l'hora d'utilitzar un protector solar és important que tingui protecció davant dels raigs UVA i UVB.

TIPUS DE PROTECTORS SOLARS

FILTRES FÍSICS: També anomenats pantalles totals. És el protector solar que sol deixar la pell blanca pel fet que està formulat per reflectir tota la radiació solar, impedint que aquesta penetri a la pell i produeixi envermelliment, cremades, etc.

FILTRES QUÍMICS: Actuen absorbint la radiació solar i transformant-la en un altre tipus denergia no nociva a la pell. Aquests protectors són més fàcils d'estendre sobre la pell en ser més lleugers, són resistents a l'aigua i és menys probable que deixin restes blanques sobre la pell.

T'has preguntat mai que signifiquen els números en els protectors solars?

La protecció contra els raigs UVB es mesura mitjançant un sistema anomenat FPS (factor de protecció solar). Per evitar les cremades de sol, has de triar el FPS correcte. S'indica a tots els protectors solars, i hi ha quatre nivells de protecció: baix (factor 6 a 10), mitjà (15 a 25), alt (30 a 50) i molt alt (50+). El número que segueix a les sigles anteriors és un múltiple del temps en el qual estaràs protegit sense que la teva pell sofreixi danys o es cremi.

Un exemple:

Sara és una noia de pell clara que, en general, pot romandre al sol durant 10 minuts abans de cremar-se.

Si s'aplica un FPS de 10, el temps que li porta cremar-se es multiplica pel factor de protecció solar de 10, és a dir que podrà romandre al sol durant 10 x 10 = 100 minuts abans de cremar-se.

Però cal recordar que cal aplicar una capa generosa i uniforme perquè la protegeixi. Com a regla general, probablement necessitis més crema del que creus. Una referència aproximada podria ser una quantitat similar a la mida duna pilota de golf per a tot el cos.

L'elecció del protector solar dependrà del tipus de pell, ús d'altres medicaments i les raons que es tinguin per fer servir un filtre solar.

CONSELLS

  • Aplica el fotoprotector 30 minuts abans de l'exposició solar amb la pell seca i una quantitat suficient.
  • Evita l'exposició solar entre les 12h i les 16h de la tarda.
  • Intenta portar roba adequada, ulleres amb filtre UV i barret.
  • Utilitza un fotoprotector adequat al teu tipus de pell.
  • Beu molta aigua per evitar la deshidratació.

Recordeu que és molt important fer servir un protector solar de manera habitual, tant a l'estiu com a l'hivern, encara que no faci sol perquè els raigs UVA i UVB a la pell són nocius durant tot l'any.