×

ESTRÈS I ANSIETAT

Avui vull parlar de la malaltia d'aquest segle, un segle ple de malalties, sobretot mentals. Vivim en un dia a dia ple d'estrès , de no arribar a res per falta de temps perquè tenim mil coses a fer i ens falta hores i en la nostra feina que és on més temps passem del dia estem sotmesos a molta pressió que deriva a més estrès i més ansietat. Els canvis no és una cosa que ens agradi a la majoria personalment, però ens hem d'adaptar per seguir evolucionant en qualsevol àmbit tant personal com laboral. Qui no ha patit alguna vegada aquesta angoixa al pit que no et deixa respirar? Doncs no et preocupis perquè és una reacció del nostre cos que és molt savi i diu que fins aquí hem arribat!!

CORTISOL

Has sentit parlar alguna vegada del cortisol? Doncs està molt present en nosaltres i a penes el coneixem i estaria bé saber que és i com funciona per entendre millor que ens passa i que té a veure amb l'estrès i l'ansietat per aprendre a gestionar millor aquesta patologia.

El cortisol, conegut com l'hormona de l'estrès, ajuda a respondre davant d'aquest i el produeixen les glàndules suprarenals, però quan la producció d'aquesta hormona és excessiva i de forma prolongada, repercuteix en l'organisme i en la salut de l'ésser humà de forma negativa, disparant l'ansietat i símptomes com la irritabilitat, dolor de cap, migranyes, hipertensió, caiguda de pèl, disminució de les defenses.......Suposo que, per desgràcia, gairebé tots aquests símptomes et sonen. En concret, estar intoxicat de cortisol és el que a la llarga pot danyar més l'organisme, ja que, bloqueja el sistema immune i aquest s'acaba deteriorant, cosa que augmenta les probabilitats de patir alguna malaltia.

El cortisol també pot ser el responsable que no estiguis dormint del tot bé, ja que, al costat de la melatonina, regula el cicle de vigília i son.

Podríem estar hores parlant sobre aquest tema, però l'important és entendre que ens passa i com podem baixar els nostres nivells de cortisol per sentir-nos millor. Els nivells de cortisol els podem disminuir amb una actitud positiva davant la vida, i de forma saludable anar canviant hàbits antics per altres de nous.....

  • Bona higiene del son. Dormir més o menys 7-8 hores al dia sense interrupcions i anar al llit a dormir a la mateixa hora tots els dies.
  • Deixar la cafeïna i begudes excitants ja que mantenen els nivells de cortisol alts i no deixen que aquests baixin de forma natural.
  • Tècniques de relaxació. Relaxa't com vulguis, ioga, meditació, lectura, ganxet, silenci, escoltar música, passejar, nedar, etc. L'important és que serveixi per calmar la ment i el cos i així adquirir un major benestar amb si mateix.
  • Fer exercici, moderat o intens, redueix els nivells de cortisol i per tant l' ansietat.
  • Posar ordre al nostre temps, sigui lliure, de treball o descans. Un estil de vida desorganitzat és la principal causa de viure constantment estressat.
  • Esbrinar què és el que ens preocupa, així disminuirem l'ansietat i el desgast emocional que ens produeix donar voltes i voltes a les coses.
  • Mantenir-se ben hidratats. La deshidratació fa que el cos es posi en tensió, fent que pateixi estrès i l'estrès més cortisol.
  • Menjar aliments, o prendre suplements si fos necessari, rics a Omega 3 (activa glàndules suprarenals que regulen la producció de cortisol) i Vitamina C (segrega dopamina, l'hormona de la felicitat).
  • I finalment, i el més desitjat des que va començar la Pandèmia, relacionar-nos amb els altres. Les nostres relacions socials són un factor molt important per protegir la nostra salut mental.