×

AL·LÈRGIA OCULAR

Què causa les al·lèrgies oculars?

Per fi arriba el bon temps i amb ell les al·lèrgies. Les molèsties oculars són molt habituals a la nostra vida quotidiana, ja sigui per al·lèrgia, treballar davant d'una pantalla tot el dia, estar mirant molt de temps el mòbil… Si tens irritació d'ulls persistent, com llagrimeig o picor, la causa podria ser una reacció al·lèrgica a alguna cosa que és a l'aire.

Normalment quan parlem de lèrgia ocular ens referim a la conjuntivitis al·lèrgica, que a diferència d'altres tipus de conjuntivitis com la vírica o la bacteriana, no és contagiosa.

La irritació ocular produïda per les al·lèrgies, pot passar quan els al·lèrgens a l'aire com el pol·len, les gramínies, els àcars de la pols o la caspa de les mascotes, entren en contacte amb la prima membrana que cobreix el globus ocular. Quan aquesta membrana anomenada conjuntiva s'irrita, s'allibera una substància anomenada histamina. La histamina pot provocar símptomes incòmodes, com ulls inflats per les al·lèrgies.

Símptomes

Els símptomes característics de la conjuntivitis al·lèrgica són:

  • Picor o coïssor
  • Sensació de sorra
  • Llagrimeig
  • Envermelliment als dos ulls
  • Inflor de les parpelles
  • Lleganya de color blanquinosa
  • Visió borrosa
  • Sensibilitat a la llum

Aquests símptomes de l'al·lèrgia ocular solen anar acompanyats de congestió i secreció nasal, esternuts, o fins i tot de tos seca.

Tractament i prevenció

La millor manera de tractar i prevenir la conjuntivitis al·lèrgica és evitar o minimitzar l'exposició als al·lèrgens que causen el problema.

Les persones al·lèrgiques al pol·len han de tractar de limitar el temps que passen a l'aire lliure en les hores de major quantitat de pol·len, i portar ulleres a exteriors per evitar que entri pol·len als ulls. També és recomanable mantenir les finestres tancades i utilitzar aire condicionat a casa i al cotxe per prevenir l'exposició als al·lèrgens estant a l'interior.

Per alleujar els símptomes de l'al·lèrgia als ulls pot ser útil aplicar compreses fredes a la zona ocular per reduir la inflamació i la cremor i fer servir llàgrimes artificials ja que ajuden a hidratar i netejar l'ull d'aquests al·lèrgens, a més de mitigar la irritació i l'ull sec.

També poden emprar-se tovalloletes oftàlmiques per netejar les parpelles, eliminant el pol·len o altres al·lèrgens; si a més són aptes per fer servir en fred, ajudaran a reduir la inflamació. De tota manera, sempre és aconsellable acudir a la farmàcia o a la consulta del metge per a la recomanació dels productes més adequats per a cada cas.